Sub-Divisions ° Nederhop - History
       
HET BEGIN...

Het is 1991 en ik heb op mijn label Djax inmiddels acht hip hop albums uitgebracht van vaderlandse Engelstalige groepen. Het succes dat we met deze groepen hebben gehad wordt echter overschaduwt door een afnemende belangstelling van de media en consument. Dit hangt samen met de groeiende populariteit van house en de moordende concurentie van de Amerikaanse hip-hop. Ik vond dan ook dat het tijd werd voor een verandering. Het zou veel leuker zijn als we in Nederland een uniek en eigen circuit op konden bouwen ipv de zoveelste kopie van een Amerikaanse band uit te brengen.

De oplossing zou snel op mijn pad belanden want in het underground circuit circuleerde een tape van een nederlandstalige rapgroep, genaamd de Osdorp Posse.


Via een kennis kreeg ik een kopie van de tape te pakken en toen ik hem afdraaide was ik verkocht. Wat een humor en wat een originaliteit ! Dit was precies wat ik zocht! Ik belde de jongens op en op een herfstige middag in 1991 heb ik met ze afgesproken in een Amsterdams cafe. De samenwerking was snel geregeld want het klikte meteen tussen ons. De rest kunnen jullie in het volgende verhaal lezen.

Saskia Slegers

EN VERDER...

De Osdorp Posse in zijn huidige vier-koppige formatie, te weten Seda, King, Ysblok en Def P, zijnde twee broers en twee neven, kwamen bij elkaar in 1988. Def P die al sinds 1986 in het Engels rapte, was in die tijd net van plan om iets vernieuwends op te zetten en vond dat het Nederlandse publiek meer bij hip-hop betrokken moest worden. Hij besloot om een Nederlandstalig project op te starten onder de voor hem meest voor de hand liggende naam: De Osdorp Posse. De ideen van beatcreator Seda sloten hier perfect bij aan en in 1989 was daar de eerste Osdorp Posse demo die dankzij het optreden van de groep in het TV programma Firma Onrust (VPRO) legendarisch is geworden. Al snel volgde hier dan ook een deelname in het Rhythm & Rhyme project van de SPN op en werd met de underground hit 'Moordenaars', waarin Def P op humoristische wijze de zogenaamde gangster-lyrics op de hak neemt, al snel duidelijk dat de Osdorp Posse geen eenmalige grap was.

Toen het Djax label als enige liet blijken genoeg lef te hebben om de Osdorp Posse een platencontract aan te bieden en hun debuut CD 'Osdorp Stijl' (1992) ongecensureerd uit te brengen, was de naam voorgoed gevestigd en was de Osdorp Posse diverse malen op TV te bewonderen. De meest uiteenlopende dagbladen en tijdschriften stonden inmiddels in de rij om een interview te kunnen afnemen met deze bijzondere groep. De Osdorp Posse werd eervol vermeld in het boek 'Klare Taal' en Def P werd zeer vaak gevraagt om zijn medewerking te verlenen aan diverse jongeren projecten. Met zijn direkte en pakkende teksten oefend hij zeer veel invloed uit op de jeugd die zich aangesproken voelt door de uit het dagelijkse leven gegrepen onderwerpen.
De groep toerde langs het hele Nederlandse en Belgische podiumcircuit en maakte elk optreden tot een feest. Inmiddels heeft de groep alle grote festivals aangedaan waaronder Dynamo Open Air en Torhout Werchter met als hoogtepunt driemaal (!) Pink Pop.

Door het succes van de Osdorp Posse schoten de Nederlandstalige rapgroepen als paddestoelen uit de grond. Op de tweede Osdorp Posse CD 'Roffer dan Ooit' (1992), met als thema het opkomende racisme, was dan ook het eerste gastoptreden te horen van de uit Deventer afkomstige Zuid-Oost Posse. En op de derde CD 'Vlijmscherp' (1994) deden maar liefst 15 Nederlandstalige rappers hun zegje in het nummer 'De Posse' en werd het nummer 'Geen Slaap Tot Osdorp' opgenomen met medewerking van de Nederlandse death-metal band Nembrionic Hammerdeath.

Djax besloot dan ook dat het tijd werd voor een verzamel CD met daarop de beste nederlandstalige rapgroepen. Samen met Def P werden de beste groepen geselekteerd en dit resulteerde in de CD 'De Posse - Nederhop Groeit' (1994) waaraan de volgende groepen hun bijdrage leverden: Ouderkerk Kaffers, White Wolf, West Klan, Zuid-Oost Posse, Hoog-Laag, Doopste Rijms, Jason en natuurlijk ook de Osdorp Posse. Al deze groepen kregen van Djax ook de mogelijkheid om een eigen CD op te nemen. De eerste groep die met hun debuut CD 'Wie zijn Wij' (1994) uitkwam is de Ouderkerk Kaffers. Een funky en groovy geheel met zeer pakkende teksten. Het nummer 'Mijn Ouders Begrijpen Mij Niet' haalde het tot Henk Westbroek's programma op Radio 3 en de groep werd uit meer dan 1500 inzendingen uitgekozen tot een van de 8 finalisten van de Grote Prijs Van Nederland. Tevens werden ze uitgenodigd door het Duitse TV station Deutsche Welle om in het jongeren programma 100 Grad een optreden te komen verzorgen.

Dan is het tijd voor een nieuwe mini CD van de Osdorp Posse. 'Ongeplugd' (1994) bevat vier nummers en was een voorproefje op de aankomende nieuwe CD 'Afslag Osdorp'. Met dit album mikte de groep op een wat ouder en serieuzer publiek. De zogenaamde gansterraps waren verdwenen en het geheel klonk stukken volwassener. Intussen heeft ook White Wolf de opnames in de studio afgerond en lanceerde Djax hun debuut CD 'Hondsdolheid' (1995). 24 (!) nummers lang wordt je meegenomen op een groovy, jazzy hip-hop trip. Rapper Samp-B rapt er op los terwijl beatcreator P.W.B. de dirty beats en scratches om je oren laat vliegen.

Dan is Westklan aan de beurt en met hun CD 'Taal van de Straat' (1995) weten ze flink wat hardcore nederhop fans te winnen. Westklan was in 1994 al op TV (VPRO) te bewonderen met het nummer 'Jan Maat' waarin ze stevig naar de cd-leider uithaalden. De volgende groep waarvan Djax een CD uitbracht is Zuid-Oost (Deventerror 1995). Dit album is zeer underground en werd dan ook erg gewaardeerd in deze scene. De pompende hardcore beats zijn gemaakt door Zebulon.


In samenwerking met Paperclip organiseerde Djax in 1995 'De Nederhop Leeft Toer' waaraan naast Westklan ook White Wolf, Zuid-Oost en Ouderkerk Kaffers deelnamen. Er werden in totaal meer dan 55 Nederlandse podia's aangedaan en alles duidde erop dat nederhop steeds populairder werd.

1995 is ook het jaar waarin de Osdorp Posse definitief doorbrak. Met het ijzersterke album 'Afslag Osdorp' (mei '95) bereikten ze de top 20 van de album top 100 en inmiddels gingen er meer dan 35.000 exemplaren van dit album over de toonbank. Ook de eerdere CD's vinden nog steeds gretig aftrek onder een zeer gevarieerd publiek dat bestaat uit een bonte mengeling van skaters, metalfreaks, hippies en hardcore hip-hoppers.
In januari 1996 ontvingen ze dan ook zeer terecht op het Noorderslag festival de Nederlandse Popprijs. In het kielzog van dit succes ontstonden er meer en meer nederhop groepjes en werd het tijd om een tweede Posse verzamel CD samen te stellen. Deze CD genaamd 'De Posse Deel Twee' (febr. '96) bevat een zeer veelzijdig aanbod want voor het eerst waren er ook andere stijlen te horen zoals Spacemarines en Neuk die beiden nederhop combineren met metal en punk. De muziek komt bij deze groepen niet uit de computer maar van een echte band. Ook is de eerste meiden nederhop via Bitches en Cream vertegenwoordigt. De teksten van deze twee meiden zijn keihard en een tegenreaktie op de vaak macho teksten van hun mannelijke collega's. De andere groepen zijn: Mach, Locomotief, Vuurwerk, Lijkepikkers, Uitverkorenen, Jesse, Klaas Vaak, Spookrijders, Dr Doom en White Wolf. Het meest spraakmakend (of braakmakend) op deze CD zijn echter de drie tracks van Osdorp Posse en dan vooral het nummer 'Braakwater' dat een open aanval is op Extince. Deze rapper wordt door zijn commerciele aanpak niet geaccepteerd in de hardcore nederhop scene en wordt danook stevig gedist. Ook van dit verzamelalbum werden door Djax een aantal groepen geselekteerd om een volledig album op te nemen. De eerste groep was SpaceMarines. Hun debuut album 'Sneller dan God' (maart '96) slaat goed aan en gaf aan dat nederhop en metal een uitstekende combinatie is. Dit werd nog eens extra benadrukt door het succes van het vijfde album 'Briljant, Hard en Geslepen' (april '96) van Osdorp Posse dat opgenomen werd in samenwerking met de Nederlandse death-metal band Nembrionic. Samen met deze groep speelde Osdorp Posse Nederland plat met als hoogtepunt een optreden op Dynamo Open Air.

In 1996 bracht Djax ook de CD's van Spookrijders en Dr Doom uit. Vooral Dr Doom (De Openbaringen. Okt. '96) viel op door zijn eigenzinnige manier van rappen en de CD werd door de VPRO radio verkozen tot Moord CD. Ook Spookrijders (De Echte Shit. Dec. '96) hadden over media aandacht niet te klagen. Wat vooral opviel aan deze groep is dat ze niet bang zijn om gevoelige onderwerpen aan te snijden. Nummers zoals 'Papa's Kleine Meid' gaven aan dat nederhop niet alleen macho en hardcore hoeft te zijn.

Het is inmiddels begin 1997 en het tweede album van White Wolf (Bij Nacht en Ontij. Jan. '97) is uitgebracht. Dit album laat horen dat de groep volwassen is geworden, maar gelukkig nog steeds een even kritische kijk op de wereld heeft. De CD van Neuk (Dopeheid Troef, jan. '97) komt even later uit en deze klinkt snoeihard en ongecompromiseerd. Niet iedereen van de pers kon zich vinden in de bikkelharde teksten, maar daar storen de fans zich niet aan. De groep is erg populair en tijdens de optredens is het een wild feest. Het zesde album van Osdorp Posse stond inmiddels ook in de startblokken en in mei 1996 was het dan zover. 'Geendagsvlieg' is de titel en met dit album ging Osdorp Posse door in de stijl van Afslag Osdorp. Ze experimenteerden wat met trip-hop (Leot-Sed-Dap) en Def P's grote idool Henni Vrienten componeerde en zong een nummertje mee (Onkwetsbaarheid is Eenzaamheid). Verder namen ze twee nummers op met Blind Justice, een veelzijdige Nederlandse groep die het experiment niet schuwt. Met de opvolgende Geendagsvliegtoer speelde Osdorp Posse wederom Nederland en Belgie plat. Een maand later zou een zeer uniek project het daglicht zien........ De dichters Serge v Duinhoven en Olaf Zwetsloot besloten om een eenmalige samenwerking aan te gaan met Def P, Dano, en The Prophet. De bedoeling was om rap en dichtkunst dichter bij elkaar te brengen. Dit op een muzikale ondergrond die varieerde van hip-hop tot techno en jazzfunk. Het project dat onder de naam Sprooksprekers (Eindhalte Fantoomstad. maart '97) uitgebracht werd bracht een golf van positieve reakties teweer.

Van Zuid-Oost kwam in april 1997 een tweede album uit. Het betreft de mini cd 'Snotapies'. Met dit album liet Janor echter niet helemaal zien waartoe hij eigenlijk in staat is. Jammer. In mei werd De Posse Deel Drie uitgebracht met daarop zeven nieuwe groepen te weten: ABN, Casto, D'Skunnig, Vaardigheid, Braaf, Gem Quarter, H2o en oude bekenden Ouderkerk Kaffers. ABN was de eerste Belgische nederhop groep die door Djax getekend werd. Deze groep werkte veel samen met de in Belgie zeer populaire hardcore groep Belgian Asociality. De Posse CD werd goed ontvangen waarbij vooral ABN, Casto en D'Skunnig opvielen. Het debuutalbum van Casto (Hersenschimmen. aug.'97) is een bonte mengeling van humor, zelfspot en ironie. De muziek is zeer veelzijdig en bevat zelfs een door Casto gezongen punknummer gespeelt door de groep Plutonium. De samenwerking tussen Mach en Jesse resulteerde in het eind 1997 uitgebrachte album 'Onkruid'.

1998 gaat heavy van start met de release van het tweede album van Spacemarines (Grraarrbir) en kort daarna het debuutalbum van Uitverkorenen (Van wieg tot graf) dat zeer goed ontvangen werd bij VPRO radio en pers. Als voorloper op het debuutalbum van ABN werd er een single uitgebracht. De single 'Algemeen Beskaafd Nederlanz', opgenomen in samenwerking met Def P, werd erg goed ontvangen. Ook het album van ABN (Abnormaal) scoorde flink in Belgie waardoor ABN zich inmiddels mocht rekenen tot de meest populaire nederhop groep van Belgie. De groep toerde wekelijks door Belgie met als bekroning een optreden op Torhout Werchter. Een antwoord uit Oost Nederland kwam dmv de release van het album 'Vers van de Pers' van Vaardigheid en dan is het weer tijd voor een nieuwe release van Osdorp Posse. April 1998 was het zover! Het boek '10 jaar O.P' met bijbehorende CD 'Oud en Nieuw' was klaar! Dit meesterwerk is door Def P zelf geschreven en bevat meer dan 200 pagina's. Ook bevat het boek alle songteksten en staat op de CD oud en nieuw materiaal. Een absolute aanrader. Met deze release werd ook een periode afgesloten want de Osdorp Posse begon een eigen platenlabel onder de naam Ramp Records. Tevens werd de O. P. Mailorder uitgebreid en hierdoor werden alle door Djax uitgebrachte nederhop en hiphop releases ook via deze mailorder te bestellen.

In mei ‘98 kwam de tweede cd van Neuk uit. Deze cd draagt de titel ‘Tot de schijt ons doodt’ en is weer lekker hard. Van ABN werd een tweede single uitgebracht. Het betreft het nummer ‘Politie Polutie’ dat speciaal voor de single geremixt werd. White Wolf is dan inmiddels klaar met de opnames van hun derde album. ‘Hardkornografy’ bevat zelfs een cd-rom track en lag eind 98 in de winkel. In de tussentijd bereikt ons het vervelende bericht dat ABN uit elkaar is. Rapper Quinte ging solo onder de naam ABN verder en beatmaker/rapper PITA begon met rapper Mamoun een nieuwe groep onder de naam Nest. Als voorproefje op de nieuwe ABN werd in januari 99 de single ‘Vet en Fonky’ uitgebracht dat grijsgedraaid werd op Studio Brussel. De selektie voor de Posse vier is dan inmiddels ook afgerond. De groepen zijn: C-4, 2-Tact, 2-Zwaard, Pro-Fat, Puur Uitschot, Gekste N.U.A. en oude bekenden Gem Quarter. Opvallende acts van deze cd zijn vooral De Gekste NUA en 2-Zwaard die in zijn muziek en teksten veel invloeden uit zijn Marokkaanse achtergrond verwerkt. Van 2-Zwaard werd dan ook in juni 1999 een single (De zin van het leven) en album (Strijd tegen valsheid) uitgebracht. De beats zijn van de hand van PITA. In mei 99 kwam ook het derde album (Don’t feel te force) van Space Marines uit. Zoals vanouds is dit weer stevige koek.

Dan is het tijd voor het langverwachte tweede album van de Spookrijders. De fans werden niet teleurgesteld want het album ‘Klokkenluiders van Amsterdam’ oversteeg alle verwachtingen. De eerste single van het album was ‘Klokkenluiders’ en deze schopte het tot megahit op radio 3. De bijbehorende videoclip deed zeer veel stof opwaaien omdat er home-video beelden van de rel, die op 3 juli 1999 had plaatsgevonden tijdens een hip hop festival op het Mercator plein te Amsterdam, in verwerkt waren. TMF weigerde de clip te draaien, Klaas Wilting bemoeide zich er flink mee en de gehele vaderlandse pers smulde ervan! Inmiddels waren ook De Gekste NUA aan de opnames van hun debuutalbum begonnen en kwam in oktober 1999 het debuutalbum van ProFat uit (De vroedmannen van de woordgeboorte). ProFat is een band in dezelfde stijl als Neuk en Space Marines. In november 99 werd dan eindelijk ook het debuut album van Gem Quarter uitgebracht (Nieuws voor doven en slechthorenden). Voor de hardcore nederhop fans is dit album een echte aanbeveling.

De eerste release van het nieuwe millennium was de tweede single ‘Ik ben de man’ van het Klokkenluiders album van de Spookrijders. Van deze single werd tevens een super dope video opgenomen in een kerk te Amsterdam! Deze video was danook veelvuldig te zien op The Box en TMF.


Ook begin 2000 was het tijd voor de lancering van het nieuwe Belgische nederhop project Nest, een samenwerking tussen rapper Mamoun en Pita (ex beat creator van ABN). De eerste singel ‘Ex-Liefdadigheid’ van Nest werd opgenomen met Raymond van het Groenewoud en werd erg goed ontvangen evenals het album ‘Grenzlooz’ waarop zeer geslaagt geexperimenteerd werd met samples uit Marokaanse hoek. In de tussentijd had ook Quinte van ABN niet stilgezeten en een nieuw album opgenomen namelijk ‘Seriewoordenaar’. Ook op dit album deden weer vele bekende gasten mee waaronder Luc de Vos (Gorki), Def P en Ya Kid K. De eerste single was het geinige nummer ‘Poppekast’. De derde single van Spookrijders was het catchy nummer ’10 miljoen’ dat speciaal voor de single release in een radio vriendelijke versie werd gegoten. Als bonustrack werd er een gloednieuwe en exclusieve track opgenomen, ‘Waar wil je afspreken’. Tegen de zomer van 2000 kwam het debuut album ‘Een Demonstruktie’ van De Gekste NUA uit. Dit album werd vooraf gegaan door de single ‘Geen bitches meer' en na de zomer bracht ABN een single uit in samenwerking met Luc de Vos (Gorki). Deze single die Ex-liefdadigheid heet scoorde erg hoog in de Belgische playlists en ABN won zeer terecht de TMF Award for Best Hip-Hop artist.

De laatste release in 2000 was de vierde single van het album Klokkenluiders van de Spookrijders. Het nummer ‘No Spang’ werd door Cliff omgetoverd in een soort hard-step versie. Januari 2001 was het tijd voor de release van de langverwachte Posse Deel 5. Op dit album staan vier nieuwe groepen, Heizelclub, Dwaalspoor, Swift en Aards Gebroed. Krap twee maanden later kwam het derde album van ABN uit. Dit album met de naam ‘Nachtschade’ bevat weer zeer uiteenlopend materiaal opgenomen met diverse gasten. Zoals de eerste single van het album, ‘Xxtralarge’, dat een samenwerking is met Rudeboy. Van dit nummer werd een zeer pikante video clip opgenomen en de clipzenders wilden de video dan ook niet uitzenden zodat we gedwongen waren om een gecensureerde versie te maken! Ook dit jaar mocht ABN de TMF Award voor Best Hip hop Artiest mee naar huis nemen! Na jaren stilte is er dan eindelijk ook een nieuw album van Neuk! Dit album draagt de geweldige titel ‘Het nadeel van de twijfel’ en is absoluut het beste wat de band tot nu toe heeft opgenomen!

Eind 2001 kwam de tweede single van De Gekste NUA uit. De single 'Slagroomspuit' bevat tevens een exclusieve bonus track opgenomen met Def P. In 2002 doken zowel de Spookrijders als ABN de studio in om aan hun nieuwe albums te werken en in 2003 tekende Djax een licentiedeal met het Pias label voor beide bands. Het langverwachte derde album 'Hee Spookies' van de Spookrijders werd opgenomen onder productionele leiding van Hans Bedeker (ex Wisseloort Studios) in zijn eigen Highland Studio's. Het resultaat mag er wezen! Een zeer afwisselend album met moddervette Nederlandstalige hip-hop zoals alleen de Spookies dat kunnen maken! Alle muziek is uiteraard weer van de hand van Cliffie met enkele gastmuzikanten waaronder violiste Sylvia Houtzager (ex Flairck). Ook het nieuwe (vierde) album van ABN kwam in 2003 uit. De titel is Kannonnevlees en ook op dit album zijn weer een aantal bekende gasten te vinden waaronder Luc Devos en Els Artois. Zowel van Spookrijders als ABN zijn in 2003 singles uitgebracht, te weten 'Hersens en Piemelmans' en 'Schuren' van Spookrijders en 'Laat Los' (promo only) van ABN.

Op 1 januari 2004 heb ik echter besloten om geheel te stoppen met het uitbrengen van nederhop. Het waren 12 mooie jaren waarin ik heel veel onbekende nederhop artiesten een kans heb kunnen geven met als absoluut hoogtepunt het ongeevenaarde succes van de Osdorp Posse!